En laceration sker som følge af et hurtigt og hårdt fysisk slag, som hvis man f.eks. bliver ramt af noget eller kolliderer med hjørnet af et møbel. Der går ofte hul på huden, hvis der er knogle under området, der bliver ramt. Lacerationer skal nogen gange sys, da de kan have ujævne kanter, der vil have svært ved at vokse sammen og som kan give et ar.

Læg en kompressionsforbinding på

Som den indledende behandling af såret, skal du fiksere en steril sårbandage oven på såret med elastisk fikseringstape. En kompressionsbandage er den ideelle bandage til at stoppe en voldsom blødning. Vikl noget gazebind omkring den sterile bandage et par gange, og placér derefter en sammenrullet bandage ovenpå som en trykpude (En pakke papirlommetørklæder kan også bruges). Fiksér også dette med fikseringstape. Men pas på: Du vil have blødningen til at stoppe, men du vil ikke fuldstændig stoppe blodtilførslen til denne del af kroppen.
 

Tal med din læge

Du skal konsultere en læge, når det drejer sig om: Stiksår - især når der er fremmed legemer involveret, Rifter eller bid fra dyr, store brandsår og sår der bløder meget.