Fire ud af fem alvorlige forbrændinger sker i forbindelse med fritidsaktiviteter som madlavning og grillning og under trafikuheld. Varme kan skade huden enormt. Graden af skade afhænger af varigheden og temperaturen af varmen. Brandsår kategoriseres i forskellige grader: Førstegradsbrandsår, der påvirker det øverste hudlag (epidermis). Andengrads, der skader huden ned til Dermis. Tredjegradsforbrændinger, der ødelægger alle hudlag inklusiv nerver og blodkar.

Du må ikke behandle brandsår med hjemmeremedier

Et brandsår der ikke er større end den brændte persons hånd skal køles ned så hurtigt som muligt med vand, der ikke er koldere end 15 grader og ikke i mere end 20 min. Yoghurt og olie hører imidlertid ikke til på brændt hud. Hvis huden er så slemt skadet, at der kommer vabler, skal du søge læge med det samme. Hvis forbrændingen er spredt ud over et større område er der brug for at besøge en afdeling, der behandler brandsår.
 

Tal med din læge

Du skal konsultere en læge, når det drejer sig om: Stiksår - især når der er fremmed legemer involveret, Rifter eller bid fra dyr, store brandsår og sår der bløder meget.