Førstehjælp til mindre sår

Uheld kan opstå lige pludseligt. De kan efterlade sår der er store, små, dybe eller overfladiske, lige til eller komplekse. Men de betyder altid blod, risiko for infektion og smerte for dem, der har fået dem. Det er nøjagtigt det førstehjælp handler om:

Stop blødningen, undgå infektion, håndtér smerten

Hvis du mener at skaden er alvorlig, skal du kontakte en sundhedsfaglig ekspert. Men som førstehjælper, skal du stadig handle. Blodtab og smerte kan føre til shock, hvorfor den skadede person skal sidde eller ligge ned. Næste skridt er at vurdere såret.

  • Rens såret grundigt med koldt vand
  • Fjern fremmedlegemer, der ligger overfladisk med en steril pincet - alt der ligger dybere skal håndteres af en læge
  • Desinficér huden omkring såret

Din næste prioritet er at stoppe blødningen, da det er kilden til den største umiddelbare fare. En klæbende bandage er nok til mindre sår, mens større sår kræver sterile kompresser. En kompressionsbandage skal placeres på sår, der bløder meget.

Men glem ikke din egen sikkerhed: Hvis du behandler et sår der bløder meget, så brug engangshandsker for at beskytte dig mod infektion.
 

  • Førstehjælpskasse

    De fleste skader sker i hjemmet. Man falder ned af trappen, skærer sig selv mens man laver mad… så det er bedst at have alt du skal bruge lige i nærheden i en førstehjælpskasse.

  • Rejseførstehjælpskasse

    Sygdom er det sidste du har lyst til, når du er på ferie. Men det er nemt at få et mindre sår som f.eks. Et snit ved at skære sig på en musling eller en hudafskrabning, når du klatrer.

Tal med din læge

Du skal konsultere en læge, når det drejer sig om: Stiksår - især når der er fremmed legemer involveret, Rifter eller bid fra dyr, store brandsår og sår der bløder meget.